Szybkie ciasto czekoladowe: przygotowane zajmie 15 minut. Oto jedno z prostszych ciast, jakie przygotujesz

To ciasto czekoladowe jest tak proste do wykonania, że nawet osoba początkująca w kuchni nie powinna mieć z nim żadnych problemów.

Jest także pyszne w smaku – wypróbuj ten przepis!

Składniki ciasta:

  • mąka pszenna – 250 g
  • proszek do pieczenia – 1 torebka
  • jajka – 4 szt.
  • olej – 150 ml
  • mleko – 150 ml
  • cukier – 150 g
  • kakao – 3 łyżki

Składniki polewy:

  • mleko – 300 ml
  • czekolada gorzka – 100 g
  • kakao – 2 łyżki
  • cukier – 30 g
  • olej – 50 ml
  • mąka kukurydziana – 1 łyżka

Wykonanie:

Jajka zmiksuj z cukrem na jasną, pulchną masę. Nie przerywając mieszania, dodawaj partiami na zmianę olej i mleko.

Przesiej mąkę z proszkiem i kakao, dosypuj stopniowo do ciasta, starannie mieszając.

Gdy uzyskasz jednolitą masę, wylej ją do foremki wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz ok. 25 minut.

W międzyczasie zrób polewę.

W garnku zagotuj mleko z olejem, cukrem i skrobią kukurydzianą.

Wsyp kakao i gotuj przez chwilę, następnie wrzuć posiekaną czekoladę i nie przerywając mieszania, gotuj całość jeszcze ok. 2 minuty.

Gdy ciasto się upiecze i ostygnie, pokrój je na kwadraty i porób w nich dziurki wykałaczką. Wylej na ciasto polewę i pozostaw, aż zastygnie.

Możesz dodatkowo ozdobić ciasto orzeszkami lub owocami.

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!