Tak dobrych placków ziemniaczanych jak moja babcia – nikt nie robi. Puszyste w środku, chrupiące na zewnątrz. Oto przepis

Nic nie smakuje tak dobrze, jak pyszne i chrupiące placki ziemniaczane. Te łatwe do przygotowania danie smakuje dobrze nie tylko w wersji na słodko, ale także na słono.

Mówi się, że idealne placuszki powinny być puszyste w środku oraz chrupiące na zewnątrz. Dzisiaj podzielę z Wami kilkoma ciekawymi radami, dzięki którym każdy przygotuje przepyszne placki ziemniaczane w domowym zaciszu.

Pierwszy trik, który może poprawić smak naszych placków już na samym początku procesu przygotowywania, jest związany z ciemnieniem masy. Jest to powszechne zjawisko, które występuje głównie przy użyciu ziemniaków ze sklepu.

Są dwa sposoby na uniknięcie tego efektu, które są naprawdę proste. Pierwszy z nich polega na posypaniu wyrobionej masy mąką pszenną lub na dolaniu śmietany, lub mleka do ciasta.

Aby placki ziemniaczane były chrupiące z zewnątrz, trzeba zwrócić uwagę na sposób ich smażenia. Podstawą musi być dobrze rozgrzana patelnia, do której nic nie będzie przywierać, dlatego też najlepszym wyborem będzie ta z teflonową powłoką.

Na taką patelnię wlewamy odrobinę oleju roślinnego i czekamy, aż naprawdę dobrze się rozgrzeje. Dopiero wtedy możemy rozpocząć smażenie i wlać masę na patelnię. Warto przy tym zaznaczyć, że do placków ziemniaczanych najlepiej sprawdzi się olej rzepakowy lub z pestek winogron.

Ważne jest również to, by nie przekręcać co chwilę naszych placków. Sekretem dobrego smażenia jest czekanie – najpierw smażymy jedną stronę placków, a dopiero potem przekręcamy je na drugą stronę. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że nasze placuszki będą chrupiące i złociste.

Aby uzyskać maksymalną głębię smaku, trzeba też zwrócić uwagę na sposób ich podawania. Placki należy podać zaraz po ich usmażeniu, nie należy ich podgrzewać ani kłaść na sobie.

W zależności od naszych preferencji, placki ziemniaczane możemy podawać na słodko lub na słono. Jeżeli mamy małe dzieci, to te z pewnością ucieszą się z placuszków z owocami, słodką śmietaną lub cukrem pudrem.

W wersji na słono warto wykorzystać gulasz, sos grzybowy, łososia lub oscypka z żurawiną – propozycja podania powinna zależeć przede wszystkim od lubianych przez nas smaków.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!