Ten niezwykle prosty przepis to klucz do idealnych pierogów – ciasto wychodzi idealnie. Korzystam od lat

Pierogi , nasze narodowe dobro, przez wielu uznawane za tradycyjną staropolską potrawę, mimo, że nie wymyślono ich w naszym kraju (tak pierogi pochodzą z nie skąd indziej, jak z Chin).

Nie wyobrażamy sobie bez nich świąt, obiadów u babci , czy w ogóle życia. Kiedy ktoś z moich zagranicznych przyjaciół pyta czy to trudna potrawa i w czym tkwi jej sekret, odpowiadam, że wszystko zależy od ciasta, oczywiście farsz też jest bardzo istoty, ale jeśli ciasto będzie złe to nic z tych pierogów nam nie wyjdzie.

Dziś zdradzę Wam mój niezawodny przepis na ciasto na pierogi, nadające się do różnych rodzajów farszu , które robi się z przyjemnością i nie ma prawa się nie udać!

Składniki:

  • woda wrzątek ok 1 szklanka
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli

Tak dobrze widzisz jest ich tylko 3 i to jest bez wątpienia sekret tego ciasta, spróbuj a się przekonasz!

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli i zamieszaj. Wodę doprowadź do wrzenia. Następnie wlej gorącą wodę do miski z mąką i zamieszaj łyżką, aż się nieco połączy (nie stworzy jeszcze zwartej całości), wszystko wysyp na stolnicę, mieszanie w misce ułatwia jedynie połączenie i nieoparzenie się.

Następnie ciasto wyrabiamy ręcznie przez ok 10 – 15 minut, im dłużej tym lepiej, w razie potrzeby podsypując mąką. Oczywiście można do wykonania ciasta użyć robota kuchennego, wtedy wszystkie składniki umieszczamy w misie, a wyrabianie zostawiamy jemu do momentu, aż wyjdzie elastyczne dobrze połączone ciasto.

Pamiętaj, że warto ciasto zawinąć w ściereczkę lub folię spożywczą i poczekać, aż nieco odpocznie zanim zabierzemy się do wałkowania.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!