Beczkowe bułeczki: pieczone w 30 minut, pachną w całym domu. Chrupiące nawet następnego dnia

Oto przepis na tzw. beczkowe bułeczki, które można przygotować nawet w pół godziny.

Składniki:

  • szklanka (200 ml) ciepłego mleka,
  • szklanka ciepłej wody,
  • łyżeczka (8 g) soli,
  • łyżka (10 g) cukru,
  • łyżka suchych drożdży,
  • 5 filiżanek (600 g) mąki zwyczajnej,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Dalej:

  • sezam i mleko.

Jak przygotować?

Przesiej mąkę, wymieszaj drożdże razem z wodą, mlekiem, resztka wody, solą oraz olejem. Dodaj drożdże do mąki.

Wyrób ciasto w misce, potem zostaw na 40 min, aż skwaśnieje. Po upływie tego czasu rozprowadź je rękami, na których jest trochę oleju.

Podziel ciasto na mniejsze kawałki i zroluj każdy z nich w formę ślimaka.

Przełóż ciasto na wyłożone papierem prześcieradło i zostaw pod czystą ściereczką na kwadrans, aż się zakwasi.

Na koniec włóż do piekarnika i piecz przez pół godziny. Po tym czasie wyjmij je i pozostaw, aż się ostudzi.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!