Prosta zapiekanka z mięsa mielonego kapusty i ziemniaków. Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem

Prosta zapiekanka z mięsa mielonego kapusty i ziemniaków

Zapiekanki to popularne i całkiem proste dania, które z powodzeniem zaspokoją nasz głód. Oto jeden z genialnych przepisów na przepyszną zapiekankę z mięsa mielonego, ziemniaków i kapusty. Możesz je podawać zarówno na obiad jak i kolację.

Składniki

  • kapusta (1 kg)
  • mięso mielone wołowe (800 g)
  • ziemniaki (500 g)
  • cebula (3 sztuki)
  • jajko (5 sztuk)
  • mleko (120 ml)
  • śmietana (200 g)
  • sól i czarny pieprz
  • inne ulubione przyprawy

Przygotowanie

Kapustę włóż do dużego garnka z gotującą się wodą i czekaj, aż liście zaczną się rozdzielać. Gotuj je jeszcze przez około 2 minuty. Następnie wyjmij je i ostudź, a potem odkrój twarde części z każdego liścia. Obierz cebulę, pokrój ją w cienkie pół talarki i podsmaż na patelni. Do cebuli dodaj mięso mielone i smaż na niewielkim ogniu.

Ziemniaki obierz i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Dodaj je następnie do mięsa, dosyp sól, pieprz i inne przyprawy na które masz ochotę. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Kiedy mięso będzie już w pełni podsmażone zdejmij patelnię z ognia.

Do miski wrzuć jajka i wlej mleko, a następnie wymieszaj składniki. Liście kapusty umieść w naczyniu żaroodpornym w taki sposób, aby całkowicie przykrywały dno.

Na liście nałóż połowę nadzienia z mięsa i ziemniaków, a na wierzch wlej połowę masy mleczno-jajecznej. Ułóż kolejną warstwy z liści kapusty, nadzienia i masy. Zapiekankę przykryj resztką liści. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.

Górę zapiekanki posmaruj jeszcze kwaśną śmietaną i piecz przez około 40 minut. Zapiekanka jest gotowa! Domownicy będą z pewnością zachwyceni. Życzymy smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!