500 g mielonego, ser, jajka, ziemniaki… zapomnij o tradycyjnych klopsikach. Ta rolada robi furorę w moim domu

Ciężko znaleźć osobę, która nie skusi się na danie składające się z sera, mięsa mielonego oraz ziemniaków.

Jeśli chcesz zachwycić swoich najbliższych pysznym obiadem, koniecznie zerknij na poniższy przepis!

Składniki:

  • wieprzowe mięso mielone – 500 g
  • jajka – 2 szt.
  • bułka tarta – 2 łyżki
  • pieprz – ok. 0,5 łyżeczki
  • ser żółty – ok. 100 g
  • ziemniaki – 4-5 sztuk
  • olej roślinny
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Mięso mielone włóż do miski, przypraw solą oraz dodaj bułkę tartą. Całość dokładnie wymieszaj.

Przygotuj naczynie żaroodporne, które wyłóż papierem do pieczenia. Na papierze, na całej powierzchni naczynia, równomiernie rozprowadź mięso.

Ser pokrój w mniejsze kawałki i umieść go na mięsie, na środku naczynia.

Używając papieru, zwiń mięso w rulon, uważając, aby ser nie wydostawał się z rulonu. Tak przygotowaną roladę zawiń w kolejny arkusz papieru do pieczenia, dokładnie zawijając papier po bokach.

Umyj i obierz ziemniaki, a następnie pokrój je na kawałki lub w plastry – decyzja należy do Ciebie!

Posolone ziemniaki włóż do naczynia żaroodpornego, a na nich ułóż zawiniętą w papier roladę.

Całość piecz przez ok. 35 minut w temperaturze ok. 180 stopni.

Po ok. 35 minutach, wyjmij roladę z papieru, połóż ją na ziemniakach i całość piecz jeszcze przez ok. 15 minut.

Teraz nie pozostaje już nic innego, jak tylko cieszyć się pysznym obiadem!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!