Każdy mnie pyta o ten przepis – Ciastka bananowe bez cukru.

Ciastka bananowe bez dodatku cukru – przepis cieszący się największym zainteresowaniem! 

Moim ulubionym przysmakiem z dzieciństwa były ciastka bananowe. Na tle wykwintnych i skomplikowanych deserów ciastka bananowe wydawać się mogą dość proste, jednak to właśnie w tej prostocie leży ich niezaprzeczalny sukces.

Warto wspomnieć, że choć obecnie wybór smakołyków jest dużo szerszy, niż wcześniej, dla wielu osób domowy napoleon mojej mamy nadal pozostaje ulubionym ciastem. Bananowe ciastka z dzieciństwa pamiętam jako wyjątkowo delikatne, aromatyczne i słodkie.

Próbując je odwzorować postanowiłam zrezygnować z cukru, który negatywnie wpływa zarówno na zdrowie, jak i sylwetkę. Modyfikując nieco przepis z czasów dzieciństwa nauczyłam się przygotowywać ciastka bananowe w nowej, bezcukrowej wersji zaledwie w kilka minut! Zacznijmy od składników.

Potrzebne nam będą:

  • 1 banan
  • 1 jajko
  • 80 ml mleka
  • 80 g mąki ryżowej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka syropu waniliowego
  • 2 łyżki kakao w proszku
  • 30 gram gorzkiej czekolady

Na początku mieszamy na gładką, jednolitą masę: mleko, syrop waniliowy, całe jajko, 1 łyżeczkę kakao, proszek do pieczenia i olej kokosowy.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!