Jeżeli poszukujesz sprawdzonego przepisu na smakowite danie obiadowe, postaw na zrazy ukraińskie. Przepis.

Zrazy ukraińskie to pyszne danie, które pasuje niemal z każdym dodatkiem. Sprawdza się nie tylko w połączeniu z klasycznymi ziemniakami, ale też z rozmaitym ryżem, czy kaszą.

Do przyrządzenia zrazów ukraińskich potrzeba:

  • 400 g mięsa mielonego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżeczki pieprzu ziarnistego,
  • 250 g cebuli,
  • 2 łyżeczki octu,
  • ok. 1 pęczek kopru,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 300 g kwaśnej śmietany 20%,
  • 150 g mąki,
  • 4 łyżeczki oleju roślinnego,
  • 1 łyżeczka dowolnej, mielonej papryki.

W pierwszej kolejności należy dokładnie umyć mięso, pokroić je na plastry (około 1 cm grubości) i ubić z obu stron. Przyprawione solą i pieprzem, należy odstawić w misce do zamarynowania na około 15 minut.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!