Jeżeli poszukujesz sprawdzonego przepisu na smakowite danie obiadowe, postaw na zrazy ukraińskie. Przepis.
1 049
Zrazy ukraińskie to pyszne danie, które pasuje niemal z każdym dodatkiem. Sprawdza się nie tylko w połączeniu z klasycznymi ziemniakami, ale też z rozmaitym ryżem, czy kaszą.
Do przyrządzenia zrazów ukraińskich potrzeba:
400 g mięsa mielonego,
1 łyżeczka soli,
2 łyżeczki pieprzu ziarnistego,
250 g cebuli,
2 łyżeczki octu,
ok. 1 pęczek kopru,
1 łyżeczka cukru,
300 g kwaśnej śmietany 20%,
150 g mąki,
4 łyżeczki oleju roślinnego,
1 łyżeczka dowolnej, mielonej papryki.
W pierwszej kolejności należy dokładnie umyć mięso, pokroić je na plastry (około 1 cm grubości) i ubić z obu stron. Przyprawione solą i pieprzem, należy odstawić w misce do zamarynowania na około 15 minut.
Comments are closed.