Sprawdzony przepis na ciasto egipskie – Tak dobrego i zarazem szybkiego ciasta jeszcze nie jadłaś.

W poszukiwaniu inspiracji na weekendowy deser dla rodziny zajrzałam do swojej książki kucharskiej.

Posiadając wszystkie niezbędne składniki do wykonania przepisu znajdującego się na jednej ze stron, wybór padł na ciasto egipskie. Umówmy się, ciasto nie należy do najprostszych, gdyż składa się z trzech warstw. Gwarantuję jednak, że wszystkie starania są opłacalne, bo ciasto zachwyca już od pierwszego kęsa. 

Składniki:

  • 650 g mąki pszennej,
  • 650 g cukru,
  • 9 białek i 9 żółtek,
  • 300 g orzechów włoskich,
  • 350 ml mleka,
  • 170 g masła,
  • 20 g waniliowego cukru,
  • 350 ml śmietany kremówki.

Przygotowanie:

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!