Jabłkowe tornado: genialne ciasto, które znika z talerza w kilka chwil. Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem

To genialne ciasto sprawi, że stracisz dla niego głowę i z pewnością chętnie będziesz do niego powracać!

Doskonały smak w połączeniu z prostotą przygotowania to idealny wybór na niedzielny podwieczorek czy też miłą przekąskę w środku tygodnia. Wypróbuj ten przepis, aby już na zawsze wpisać go do swojego menu.

Lista składników:

  • jabłka – 5 sztuk
  • mąka – 2,5 szklanki
  • mleko – 1 szklanka
  • cukier puder – 1 szklanka
  • olej roślinny – 1/2 szklanki
  • jajka – 2 sztuki
  • kakao – 2 lub 3 łyżki
  • cynamon – 2 łyżeczki
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • soda oczyszczona – 1 łyżeczka
  • mały proszek do pieczenia – 1 opakowanie
  • dowolny dżem
  • śmietana – 2 szklanki
  • czekolada – 2 tabliczki

Sposób przygotowania:

Na początek umyj jabłka i zetrzyj je na tarce. Wybierz taką, która ma grube oczka. Przygotuj dużą miskę i umieść w niej mąkę, cukier, jajka, wanilię, kakao, cynamon, olej, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia.

Wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj starte jabłka i połącz je z masą. Tak przygotowaną masę umieść w formie.

Ilość składników wystarcza na blachę lub naczynie żaroodporne o wymiarach 30×40 cm. Spód warto najpierw wysmarować masłem lub olejem.

Ciasto wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pozostaw tam na pół godziny. Po wyjęciu i przestudzeniu możesz je posmarować dżemem.

Tabliczki czekolady rozpuść w wodnej kąpieli. Przygotuj śmietanę i pozwól czekoladzie odrobinę przestygnąć. Następnie wymieszaj te składniki i posmaruj nimi ciasto.

Możesz także przyozdobić deser startą czekoladą. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!