Pomidory na przekąskę – tak przygotowane można jeść codziennie. Uwielbiam ich smak

Składniki:

  • 2 kg pomidorów,
  • 60 ml octu,
  • 60 g pietruszki,
  • 60 m oleju roślinnego,
  • 2 papryki,
  • 100 g cukru,
  • 2 główki czosnku,
  • 2 łyżki soli.

Umyte pomidory bez łodyg należy pokroić w plastry. Wszystkie należy włożyć do wcześniej przygotowanego słoika, który także warto wysterylizować. Paprykę myjemy, kroimy w plastry i dokładnie oczyszczamy z nasion.

Pietruszkę należy w całości poszatkować, a czosnek należy pokroić na duże kawałki. Wszystkie składniki (oprócz pomidorów) należy umieścić w jednej misce. Dodajemy do nich sól, cukier, olej roślinny i ocet.

Całość należy zblendować przy pomocy odpowiedniego urządzenia, aby powstała gładka masa. Taką oto marynatę w całości wlewamy do słoika/słoików, gdzie znajdują się pomidory. Zakręcamy słoik i turlamy go ostrożnie w jedną i w drugą stronę, dzięki czemu marynata będzie mogła rozlać się po całym słoiku.

Do góry nogami słoik należy umieścić w lodówce, minimum na jeden dzień. Potem pozostaje już tylko tak przygotowaną przekąskę położyć na stół do jedzenia.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!