Jak samemu zrobić pyszny, domowy ser biały. Z 2 litrów mleka mam 1 kg pysznego sera – oto przepis

Przedstawiam przepis, dzięki któremu dowiesz się jak samemu zrobić pyszny, domowy ser biały, podobny do sera feta.

Idealnie nadaje się jako dodatek do pieczywa, sałatki bądź jedzenia solo.

Składniki:

  • 6 jaj
  • 40 dag śmietany (opcjonalnie 20 dag kefiru)
  • 2 l mleka
  • 2 ml soli

Sposób wykonania: 

Przygotuj garnek, dodaj mleko i sól, ciecz doprowadź do wrzenia. Podczas gdy czekasz aż mleko się zagotuje w osobnym naczyniu ubij jajka.

Gdy mleko będzie się gotowało dodaj ubite jajka i śmietanę (jeśli chcesz, aby ser był bardziej miękki możesz użyć kefiru). Następnie wszystko dokładnie wymieszaj, aby powstała spójna masa.

Gotuj do oddzielenia się serwatki (od mleka) – przez około 5-6 minut. Do durszlaka wyłożonego gazą wlej masę z garnka. Odcedź, odciśnij, poczekaj aż ser ostygnie.

Zimną masę włóż do lodówki. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!