Pyszna rolada z cukinii i kurczaka – Zasmakuje każdemu bez wyjątku. Wyjątkowe danie na niedzielny stół
To pyszne danie dla wszystkich tych, którzy niecierpliwie czekali na, aby rozpoczął się sezon na cukinie. Oto przepis na przepyszną roladę z cukinii z ogromną ilością zmielonego kurczaka, łatwa i prosta- nawet bardziej niż placki!
Rolada z cukinii i kurczaka mielonego to świetny rodzaj przystawki, która sprawdzi się na każdy dzień tygodnia. jest to także wyjątkowe danie na stół świąteczny. Przygotować ją można w bardzo prosty sposób, a że ciasto jest pieczone to, oszczędzisz czas, jaki spędziłabyś, sprzątając kuchenkę. Wypróbuj nasz przepis, a czeka cię bardzo miłe zaskoczenie!
SKŁADNIKI POTRZEBNE DO PRZYGOTOWANIA POTRAWY:
- 100 gram sera twardego
- jedna cebula
- 300 gram kurczaka mielonego
- dwa jajka (małe)
- dwie cukinie
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- do smaku: sól, zioła oraz pieprz czarny (mielony).
PRZYGOTOWANIE:
Umyj cukinie i zetrzyj na grubej tarce. Wyciśnij z niej dobrze nadmiar płynu. Weź głęboką miskę, wymieszaj w niej pieprz, sól oraz jajka. Następnie przelej cukinie, dodaj zioła i wszystko dokładnie wymieszaj razem. Dodaj do masy mąkę i wymieszaj. Blachę wyłóż pergaminem i rozłóż na niej równomiernie ciasto z cukinii.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni i włóż ciasto na 15-20 minut. Cebulę obierz i posiekaj, następnie smaż na oleju słonecznikowym na małym ogniu. Dodaj mielonego kurczaka na patelnię ciągle, mieszając, aż do czasu, gdy kurczak będzie gotowy. Dopraw pieprzem i solą na koniec.
Mięso umieść w misce głębokiej, posyp serem (wcześniej go zetrzyj) i wymieszaj. Upieczone ciasto z pergaminem połóż na ręczniku.
Na powierzchni ciasta rozłóż mięsne nadzienie (na krawędziach zostaw trochę przestrzeni), a następnie zawiń wszystko w rolkę. Tym samym pergaminem owiń roladę i całość wstaw do piekarnika na 10 minut (w tym czasie ser powinien się roztopić).
Wyciągnij i pokrój na małe porcje. GOTOWE! Roladę podawać można na ciepło, jak i również na zimno. Nie pozostaje już nic innego jak spróbowanie tego przepysznego dania.
Comments are closed.