Ciasto drożdżowe z lodówki – Nie musisz czekać pół dnia, aż urośnie. Od dziś tylko z niego korzystam.

Pyszne i szybkie ciasto drożdżowe z lodówki.

Ciasto drożdżowe wymaga wielu starań, czasu i wysiłku, jest dosyć trudne do zrobienia i bardzo kłopotliwe. Jednak nie tym razem, znalazłam idealne rozwiązanie, dzięki któremu wykonanie ciasta będzie dziecinnie proste.

Nie musisz czekać pół dnia, aż urośnie, wystarczy że włożysz je do lodówki, gdyż nawet w takim miejscu drożdże potrafią urosnąć. Wystarczy, że wyjmiesz takie ciasto z lodówki, dodasz ulubionych dodatków i upieczesz.

Składniki:

  • mąka pszenna 700-750 g
  • mleko 350 ml
  • margaryna 100 g
  • drożdże 50 g
  • jajko 2 sztuki
  • cukier 2 łyżki
  • sól 1 szczypta

Przygotowanie:

Na początku zagrzej mleko (pamiętaj aby się nie przegrzało) i rozpuść w nim drożdże. Kolejno w osobnej misce rozpuść margarynę, poczekaj aż przestygnie i dodaj do powstałej wcześniej mieszaniny.

Następnie włóż do niej jajka, sól i cukier. Wszystko musisz dokładnie wymieszać, tak aby powstało gładkie ciasto. Teraz możesz dodawać mąkę, jednak pamiętaj aby robić to małymi porcjami i ciągle mieszać.

Kiedy to zrobisz, dokładnie zagnieć ciasto, włóż do plastikowej torby, a następnie wstaw na 2 godziny do lodówki. Po upływie tego czasu, masa jest gotowa i już teraz możesz wykonać z niej ulubione przysmaki.

Dodatkowo jest bardzo puszysta, co na pewno doda smaku twoim wypiekom. Nie musisz się martwić niespodziewanymi gośćmi, gdyż od razu możesz wykonać jakiś smakołyk. Z pewnością będą zachwyceni. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!