Pyszny kurczak z pieczarkami i brokułami. Prosty, smaczny i szybki posiłek dla kobiet dbających o wagę.
Brokuły to doskonałe warzywo, które ma wiele korzystnych właściwości. Brokuły mają wiele korzystnych właściwości, w tym działanie przeciwnowotworowe i wspomagające układ sercowo-naczyniowy. Mają również korzystny wpływ na zdrowie oczu.
Jest bardzo pożywny i obniża ryzyko rozwoju osteoporozy. Brokuły można zarówno gotować, jak i jeść na surowo. Brokuły można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Oto jeden z nich!
Kurczak z brokułami, grzybami i kurczakiem
To proste, ale pyszne danie może sprawić, że romantyczna kolacja będzie niezapomniana. Możesz również wykorzystać niedzielny obiad do zaprezentowania umiejętności kulinarnych gospodarza. Zaczynajmy, ale pamiętaj, że brokuły należy gotować krótko, aby zachowały swoje właściwości odżywcze i witaminy.
Lista składników
- Filet z kurczaka 500 g
- 500g brokułów
- 250 g grzybów
- Trzy ząbki czosnku
- 1 łyżka stołowa mielonego imbiru
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 szklanka bulionu z kurczaka
- 1 łyżka brązowego cukru
- 0,3 szklanki sosu sojowego
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- Sól i pieprz według upodobań
Sposób przygotowania
Do rondla wlej łyżkę oleju słonecznikowego, a następnie dodaj filety z kurczaka. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć przez 15-20 minut lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Nie mieszaj mięsa zbyt często, ponieważ puści soki. Mięso zacznie się dusić, a nie smażyć. Po usmażeniu odłożyć filety do osobnego naczynia.
Pokrojone grzyby i brokuły umieścić na patelni z kolejną łyżką oleju. Gotuj grzyby i brokuły do miękkości. Gdy olej zostanie wchłonięty, dodać na patelnię posiekany czosnek. Nie powinien się on zbytnio zrumienić, gdyż stanie się gorzki.
Następnie dodać brązowy cukier i olej sezamowy. Uważać, aby podczas dodawania mąki nie powstały grudki. Doprowadzić do wrzenia. Dodaj mięso, grzyby i brokuły. Pozwól, aby sos lekko zgęstniał na średnim ogniu. Gdy sos zgęstnieje, dodaj mięso i grzyby. Podawać z makaronem lub ryżem. Posypać szczypiorkiem i kolendrą.
Comments are closed.