Te wskazówki pochodzą wprost od szefa kuchni, z którym miałam przyjemność pracować – Na pewno przydadzą się wszystkim miłośnikom ryb.

Garść prostych wskazówek dla każdego smakosza ryb!

Jeśli chcemy cieszyć się wyśmienitym smakiem fileta, musimy zwrócić uwagę na wszystkie etapy jego przygotowania – nawet rozmrażania! Zamrożony filet najlepiej jest namoczyć w wodzie mineralnej (gazowanej!); w ten sposób ryba szybciej się rozmrozi oraz nabierze pożądanej miękkości.

Za to przed smażeniem ryby, jeżeli chcemy uniknąć jej rozpadania się – polecam włożyć rybę na moment… z powrotem do zamrażarki. Dzięki temu podczas smażenia ryba się nie „rozejdzie”!

Składniki:

  • 8 filetów rybnych
  • 4 jajka
  • cytryna
  • 30 dkg bułki tartej
  • 15 dkg mąki pszennej
  • 50 ml mleka
  • olej
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Przed panierowaniem ryby, rozłóż kawałki fileta obok siebie. Pokrop je solą i cytryną; zostaw tak na pół godziny. Możesz przykryć ryby ręcznikami papierowymi, aby wchłonęły nadmiar wilgoci. W tym czasie, możesz zmieszać ze sobą jajka, mleko i sól – do tego dodaj swoje ulubione przyprawy.

Po upływie pół godziny możesz przejść do panierowania: obtaczania filetów w mące, jajkach, i wreszcie – w bułce tartej. Po kwadransie powtórz proces panierowania. Następnie włóż przygotowane filety do zamrażarki na około 20 minut. Po wszystkim – możesz przejść do smażenia!

Filety ułóż na patelni, na gorącym oleju. Przykryj je pokrywką i pozwól się smażyć przez 3-4 minuty; następnie obróć na drugą stronę. Mała rada – aby uniknąć rozpadnięcia się filetów, lepiej nie używaj do tego widelca! Usmażoną rybę rozłóż na papierowych ręczniczkach, by wchłonęły one nadmiar oleju.

Gotowe!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!