Jest nie tylko zdrowa, ale także istnieje wiele przepisów na jej szybkie, łatwe ale także różnorodne przygotowanie, dzięki czemu nigdy się nie znudzi! Aby jeszcze bardziej urozmaicić przygodę z cukinią w kuchni, koniecznie przeczytajcie poniższy przepis na pyszne oraz chrupiące warzywo!
Obie cukinie dokładnie umyj i pokrój w plastry. Możesz też obrać warzywo przed umyciem i pokrojeniem – nie wpłynie to w żaden sposób na efekt końcowy. Mąkę, sól oraz pieprz wsyp do plastikowej torby. Wcześniej upewnij się, że nie ma ona dziur, a także że jest na tyle mocna aby nie rozerwać się w trakcie przygotowywania.
Włącz piekarnik i nagrzej go do ok. 190 stopni. Blachę posmaruj olejem roślinnym – wystarczą 2-3 łyżki. Jeśli preferujesz przygotowanie przekąski w wersji fit możesz nie smarować blachy olejem. Cukinię piecz przez ok. 20 minut, a następnie przewróć ją na drugą stronę.
W czasie kiedy cukinia piecze się piekarniku, przygotuj sos – weź śmietanę (możesz także wybrać majonez lub jogurt naturalny) i wymieszaj ją z posiekanym czosnkiem oraz ziołami i przyprawami.
Comments are closed.