Apetyczne mini pączki na skondensowanym mleku – lepiej zrób podwójną porcję. Obłędny smak

Niewielkie, apetycznie wyglądające pączki to wspaniały deser, którym zachwycisz domowników oraz gości.

Dzięki temu prostemu przepisowi szybko przyrządzisz smakołyki, po które wszyscy będą chętnie sięgać. Gwarantujemy, że na jednym pączku się nie skończy!

Składniki:

  • Jajka – 2 sztuki
  • Mleko skondensowane – 1 puszka
  • Mąka pszenna – ilość zależy od ciasta
  • Szczypta soli oraz sody
  • Olej do smażenia
  • Cukier puder – do dekoracji

Przepis:

Wbij jajka do miski i trzepaczką rozrób je na jednolitą masę, po czym wlej do naczynia mleko skondensowane i wymieszaj całość wraz z sodą oraz solą. Kolejnym krokiem jest dosypywanie mąki.

Dodawaj ją tak długo, aż uzyskasz gładkie ciasto, które będzie się lekko lepić. Na suchym stole, bez obsypywania blatu mąką, uformuj z ciastka gruby wałek, który następnie pokrój na kawałki o długości około dwóch, trzech centymetrów.

Utocz z nich niewielkie kulki.

Do wąskiego, wysokiego garnuszka lub głębokiej patelni wlej olej i rozgrzej go. Unikaj zbyt wysokiej temperatury, która sprawi, że pączki przypalą się z wierzchu.

Kulki z ciasta smaż na niewielkim ogniu, aż skórka osiągnie ciemnozłoty kolor. Posyp do smaku cukrem pudrem i gotowe!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!