Kilka wskazówek dotyczących duszenia kapusty. Wychodzi zawsze przepysznie. Smak i aromat warzyw nie do opisania.

Oto sposób na to jak dusić kapustę, tak by była wyjątkowo smaczna. Te praktyczne wskazówki na pewno się przydadzą do wykorzystania w Twojej kuchni!

Duszona kapusta to tradycyjne słowiańskie danie przygotowywane najczęściej z czerwonej lub białej kapusty. Je się ja na kilka sposobów: albo samą, albo jako dodatek do obiadu czy innego dania. Świetnie uzupełnia kaszę, ziemniaki, mięso, stąd jeszcze większa jej popularność.

Kapusta jest nie tylko smacznym posiłkiem, ale ma też wiele funkcji prozdrowotnych, dla których dobrze jest ją jeść głównie jesienią i zimą.

Przede wszystkim jest to naturalny probiotyk – mówi się tak ponieważ wzmacnia ona odporność. Jest też ważnym składnikiem w przypadku normalizacji poziomu cholesterolu we krwi, poprawia działanie układu nerwowego, czy jest nośnikiem wiele mikroelementów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Przejdźmy zatem do tego jak dobrze wybrać kapustę w sklepie i jak ją prawidłowo dusić.

Biała kapusta musi być twarda i mieć dorodne zielone liście.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!