Sprawdzony przepis na panierowanie kotletów. Wychodzą jednocześnie chrupiące i soczyste, więc nie brakuje osób, które je uwielbiają.

Dziś chciałbym podzielić się z Wami pewną sztuczką, którą już od dawna wykorzystuję w swojej kuchni.

Z całym sercem mogę stwierdzić, że każda gospodyni domowa będzie tą sztuczką kulinarną bardzo zachwycona. Dzięki tej panierce moje kotlety są chrupiące i soczyste, a przede wszystkim smakują całej rodzinie! 

Jak zrobić panierkę do kotletów? 

Do zrobienia tej panierki potrzebujesz frytkownicy i specjalną bułkę tartą. Samo wykonanie jest bardzo proste. Przygotowane kotlety schabowe (ubite i przyprawione) namocz w mleku około godziny, choć nic nie stoi na przeszkodzie, aby moczyły się całą noc. Dzięki temu będą miękkie i soczyste.  

Dwie główne zasady panierowania, które tutaj poznasz są bardzo ważne. Panierowanie trzeba wykonać w odrobinie piwa, jajkach i półgrubej mące. Panierkę wykonujemy następująco: kotlety obtaczamy w mące, następnie w jajku z piwem i ponownie w mące i w jajku. Dopiero potem obtaczamy kotlety w bułce tartej.

Kotlety przygotowuję w ten sposób blisko 40 lat, są bardzo smaczne i chrupiące. Smakują każdemu, kto ich skosztuje. Warto pamiętać również o tym, aby te kotlety smażyć na smalcu, wówczas wychodzą najsmaczniejsze. 

Składniki na panierkę: 

  • Mleko, 
  • Wieprzowina, 
  • Czerstwe bułki lub rogale, 
  • Bułka tarta, 
  • Mąka, 
  • Jajka, 
  • Odrobina jasnego piwa, 
  • Kilka kromek chleba 

Przygotowanie panierki 

Przed pieczeniem kotletów należy je przyprawić według własnego uznania, a następnie namoczyć w mleku przez co najmniej godzinę. Jeszcze lepsze kotlety wychodzą, gdy zostawimy je w tej marynacie na całą noc. Dopiero po tym czasie przystępujemy do panierowania i smażenia.

Czerstwe bułki mielimy na bułkę tartą, ubijamy jajka, dodajemy do nich odrobinę jasnego piwa, po czym dodajemy do mąki. Obtaczamy w następujący sposób: najpierw w mące, potem w jajku z piwem, następnie znowu w mące i roztrzepanym jajku i dopiero w bułce tartej. Smażymy na smalcu dobrze rozgrzanym.  

Rozgrzewamy piekarnik do 110 stopni. Pokrojone, grube kromki chleba wkładamy do garnka lub formy do pieczenia. Następnie na kromkach chleba układamy usmażone kotlety. Przykrywamy i pieczemy około 45 minut. Dzięki temu kotlety będą soczyste i chrupiące. Ponadto nie będą zawierały sporej ilości tłuszczu.

Życzę smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!