Sprawdzone przepisy: Seler (korzeń) – warzywo charakteryzujące się bogactwem witamin i minerałów.

Poznaj bogate właściwości korzenia selera i wspomagaj z nim walkę z cukrzycą, przeziębieniem, wysokim cholesterolem i innymi chorobami.

Korzeń selera zawiera wiele ważnych dla organizmu witamin i minerałów. Znajdziemy w nim przede wszystkim witaminy z grupy B, tj. B1, B2, B6 i B9. Posiadają one istotne znaczenie w podnoszeniu naszej odporności, w tym odporności na negatywne skutki środowiskowe.

Obecne w warzywie minerały, wśród których wymienia się zazwyczaj wapń, żelazo, magnez, potas fosfor, a także wysokiej jakości białka, są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz hormonalnego. Seler zawiera także błonnik, który wspomaga metabolizm organizmu.

Dzięki błonnikowi możliwe jest między innymi regulowanie wagi ciała. Warto także wspomnieć, że warzywo bogate jest w substancje posiadające działanie przeciwgrzybicze i antybiotyczne. Korzeń może się także okazać także pomocny w profilaktyce raka. Działanie takie jest możliwe z uwagi na występowanie w nim substancji o właściwościach cytostatycznych i przeciwnowotworowych.

Spróbuj przepisu na suplement z selera

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!