You might also like
Przygotowanie zaczynamy od obrania ziemniaków. Następnie kroimy je w ćwiartki, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Nie solimy wody. Gotujemy około 5-7 minut, tak aby były półtwarde. Do miseczki wlewamy sos sojowy. Dodajemy olej,sól i pieprz.
Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno kroimy. Dodajemy go do sosu sojowego. Wszystko razem dokładnie mieszamy za pomocą widelca lub trzepaczki. Po upływie określonego czasu, ziemniaki ściągamy z gazu, odcedzamy z wody i zostawiamy do ostygnięcia.
Następnie polewamy ziemniaki wcześniej przygotowanym sosem sojowym. Rozprowadzamy go dokładnie, najlepiej przykryć garnek pokrywką i potrząsać nim, aż sos wymiesza się całkowicie z ziemniakami. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Blachę do pieczenia smarujemy olejem, następnie układamy na niej ziemniaki. Powinny być w niedalekiej odległości od siebie.
Do nagrzanego piekarnika wkładamy tak przygotowana blachę z ziemniakami. Pieczemy około 15-20 minut, aż będą miękkie. Zioła drobno siekamy i posypujemy nimi gotowe ziemniaki. Ziemniaki idealnie smakują z dodatkiem sosu śmietanowego.
Comments are closed.