Pyszne na ciepło jak i na zimno: Niezwykle pyszne mięso pieczone w folii: na obiad lub na kanapkę.

Jeśli szukasz przepisu na pyszny obiad – trafiłeś idealnie! Mogę zagwarantować, że po zjedzeniu tej wyśmienitej pieczeni, przestaniesz kupować sklepowe wędliny. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, a jego przygotowanie jest bardzo proste.

Składniki:

  • 1 kg mięsa (np. wieprzowiny, cielęciny lub jagnięciny)

Marynata:

  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka papryki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka chmielu Suneli (opcjonalnie)
  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania marynaty. Czosnek przeciśnij przez praskę i wrzuć do miski. Dodaj sól, pieprz, cukier, paprykę, kurkumę, chmiel oraz olej. Wszystko starannie wymieszaj. Mięso umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie dokładnie natrzyj je przygotowana marynatą. Całość owiń folią aluminiową i włóż na 2 h do lodówki.Piekarnik rozgrzej do 200ºC.

Mięso przenieś do odpowiedniego naczynia (żaroodpornego) i umieść w piekarniku na ok. godzinę. Po wyznaczonym czasie wyjmij mięso z piekarnika i odwiń z folii. Następnie włóż je z powrotem do naczynia i piecz jeszcze przez 15 min.

Po tym czasie mięso jest gotowe! Możesz je serwować na gorąco z pieczonymi warzywami, ziemniakami czy też ulubioną surówką. Będzie smaczne również na zimno, jako dodatek do kanapek.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!