You might also like
Dodatkową ich zaletą jest możliwość podawania ich na słodko i słono. Ich charakterystycznym wyglądem jest blady kolor i dziury. Naleśniki tego typu są ogólnodostępne na ulicach Maroka, dzięki temu przepisowi przeżyjesz daleką przygodę w swojej kuchni.
Do wysokiej miski wsyp: mąkę, kasze manną, drożdże, sodę i sól, wymieszaj i dodaj jajko, jeszcze raz wszystko pomieszaj.
Do tak przygotowanych składników wlej ciepłą wodę i olej i dokładnie mieszaj mikserem, przez około 2 minuty, do czasu powstania dość wodnistego ciasta.
Następnie przykryj ciasto i odstaw na około 40 minut do wyrośnięcia.
W garnku roztop masło i dodaj do niego miód, mieszaj do czasu aż składniki się połączą, pamiętaj aby nie doprowadzić do zagotowania sosu.
Po upływie wyznaczonego czasu wylewaj ciasto na środek patelni, która powinna być lekko rozgrzana, bez oleju. Tak przygotowane naleśniki smażymy na lekkim ogniu, do uzyskania lepkiej i wysychającej góry naleśnika.
Pamiętaj naleśniki smażymy tylko z jednej strony!
Comments are closed.