Bez jaj i mleka: Rewelacyjny smak domowych rogalików, które zrobisz w zaledwie 20 minut.

Najlepszy przepis na domowe rogaliki, które z łatwością przygotujesz w zaledwie 20 minut. W ich składzie nie ma jajek ani mleka.

Dzięki dodanej wodzie rogaliki po upieczeniu są bardzo chrupiące, a wyrabiane ciasto bardzo miękkie i świetnie z niego formuje się rogaliki. Domowe rogaliki zrobisz z ulubionym dżemem. Zapewniam, że przepis na te szybkie rogaliki wejdzie na stałe do Twego menu, gdyż ich smak jest lepszy niż z cukierni.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka letniej wody
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • szczypta soli

dodatkowo:

  • mały słoiczek gęstego dżemu
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

W 100 ml wody wymieszać drożdże, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Odstawić w ciepłe miejsce, aby drożdże podwoiły objętość.

Do przesianej mąki dodać wyrośnięte drożdże, cukier, mąkę, olej, sól, wodę i zagnieść jednolite ciasto. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować na okrągłe placki o grubości 0,5 cm. Następnie z każdego wykroić po 8 równych trójkątów.

Na szerszy bok trójkąta kłaść po łyżeczce dżemu i rolować rogaliki, lekko dociskać boki, aby podczas pieczenia dżem nie wypłynął.

Rogaliki ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 20 minut, do czasu lekkiego przyrumienienia.

Po upieczeniu i wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Gotowe!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!