Przepis na niezwykłą polewę Czekoladowe Lustro: Twoje wypieki będą wyglądały lepiej niż z cukierni.

Przepis na niezwykłą polewę, która doda klasy każdemu ciastu. Twoje wypieki będą wyglądały jak z najlepszej cukierni.

Przepis na nią nie jest tak popularny, dlatego wykorzystując go, z pewnością zaskoczysz gości oryginalnością i pomysłowością. A do tego wystarczy użyć zaledwie kilku składników. Wypróbuj sama.

Składniki:

  • 170 g czekolady mlecznej
  • 170 g cukru
  • 160 g miodu
  • 200 g mleka skondensowanego
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • 100 ml wody

Przygotowanie:

Przygotuj małą miskę, a następnie wlej do niej ciepłą wodę (40 ml). Wsyp żelatynę i dokładnie wymieszaj. Pozostaw w temperaturze pokojowej na około 20 minut.

Pozostałą ilość wody przelej do niewielkiego garnka i dodaj miód oraz cukier. Mieszaj do czasu rozpuszczenia cukru.

Postaw garnek na kuchence i zaczekaj do zagotowania. Gotuj nie dłużej niż 2 minuty. Ściągnij garnek z kuchenki, następnie wlej do niego żelatynę oraz mleko skondensowane.

Połam czekoladę na małe kawałki i wrzuć ją do uzyskanej wcześniej masy. Mieszaj dokładnie, aż czekolada zupełnie się rozpuści.

Teraz będziesz potrzebować sitka. Przelej przez nie polewę na swoje ciasto.

W celu uniknięcia zabrudzeń podczas ozdabiania, postaw ciasto na kratce, a pod nią włóż patelnię lub dużą misę. Nadmiar polewy spłynie do podstawionego pojemnika.

Dzięki temu sposobowi nie będziesz musiała martwić się sprzątaniem pozostałości po polewie.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!