Zapiekanka z mielonym – Na przyjęciu każdy był nią zachwycony: Od teraz piekę tylko z tego przepisu.

Zapiekanki raczej każdy lubi jeść. To szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, które jest bardzo smaczne.

Dzięki użyciu ziemniaków i mięsa mielonego, zapiekanka jest sycąca. Nadaje się ona zarówno na obiad jak i na pożywną kolację.

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków,
  • 800 g mielonej wołowiny,
  • 1 średnia cebula,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 50 g masła,
  • 70 g koncentratu pomidorowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Wykonanie:

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie. Można ugotować je w mundurkach, dzięki czemu będą jeszcze bardziej smaczne.

Mięso mielone wymieszać z cebula, doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowane mięso podsmażyć na rozgrzanej patelni i dodać do niego koncentrat pomidorowy.

Jeśli mięso będzie zbyt suche, należy dodać do niego odrobinę wody. Do ugotowanych ziemniaków dodać masło i zrobić z nich puree.

Okrągłą formę z odłączonym dnem wyścielić papierem do pieczenia. Posmarować ją olejem roślinnym. Dno wyłożyć ugotowanymi ziemniakami, które trzeba równomiernie rozsmarować po całej powierzchni. Potem ułożyć smażone mięso mielone na wierzchu.

Drewnianą ewentualnie silikonową szpatułką wypoziomować górę. Górę dania przebić w kilku miejscach nożem i posmarować kwaśną śmietaną. Do niej można dać również tarty ser, dzięki czemu danie będzie jeszcze smaczniejsze.

Przygotowane danie wstawić do wcześniej rozgrzanego piekarnika. Piec około 40 minut w 180 stopniach. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!