You might also like
Przedstawiony poniżej przepis na roladę sprawdzi się idealnie do tego celu, nasycając żołądki całej rodziny. Pieczony boczek najlepiej przygotować w rękawie.
Mięso najpierw należy umyć i pozbyć skóry przy użyciu ostrego noża. W następnej kolejności boczek kroimy na plastry i potem na kostkę o grubości 1 cm.
Kawałki mięsa należy następnie zmarnować. W tym celu cebulkę pokrój w kostkę, a marchew zetrzyj na tarce na średnich lub małych oczkach. Mięso wymieszaj z przyprawami, solą, cebulą i marchewką, a potem odłóż na 30 minut.
Po tym czasie do zawartości dodaj jajko i ponownie wszystko wymieszaj. Do dwóch rękawów do pieczenia włóż kawałki boczku, zwiń na kształt rolady, wypuść powietrze i zwiąż luźno bawełnianym sznurkiem.
Po upieczeniu należy pozostawić mięso do ochłodzenia, następnie położyć na nim jakiś ciężki przedmiot, po czym wstawić boczek na całą noc do lodówki.
Następnego dnia wyjmij mięso z lodówki i rękawa. Przed podaniem roladę należy pokroić na mniejsze plasterki (około 1 cm grubości).
Comments are closed.