Oto przepis na szybkie, proste i aromatyczne ciasto kawowe, które każdy zje ze smakiem.

Przepyszne delikatne ciasto o zapachu kawy. Idealnie komponuje się z popołudniową kawą lub herbatą.

Składniki:

  • 4 duże jajka
  • 1 szklanka cukru (200 g)
  • 2,5 szklanki mąki
  • szklanka oleju
  • szklanka wody
  • 3 łyżki kakao
  • jedno opakowanie proszku do pieczenia
  • 2 pełne łyżki skrobi (pszennej lub kukurydzianej)
  • jedno opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki gorącej wody
  • topiona czekolada i orzechy laskowe do polewy (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

Do miski wsyp szklankę cukru. Dodaj jajka i ubij na piankę z cukrem. Następnie dodaj wodę i olej. Wymieszaj przy pomocy trzepaczki. Dodaj do miski przesianą mąkę, skrobię, kakao, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Mieszaj tak długo, aż powstanie jednolita masa, którą następnie wlej do foremki.

Nagrzej piekarnik do 170-180 stopni i włóż do niego ciasto. Piecz do momentu, aż ciasto uzyska kolor złocistobrązowy. Możesz sprawdzić przy pomocy wykałaczki czy ciasto się upiekło.

Do osobnego naczynia wsyp kawę oraz cukier i zalej gorącą wodą. Dodaj mleko i wymieszaj. Upieczone wcześniej ciasto skrop otrzymaną mieszaniną w formie, tak aby ciasto się jej „napiło”. Gdy ciasto ostygnie, odwróć je.

Możesz teraz przystąpić do dekorowania. Idealnie sprawdzi się np. lukier czekoladowy z orzechami – ciasto będzie wyglądać obłędnie. Smacznego.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!