Są one szybkie w wykonaniu, a w smaku wręcz przepyszne i miękkie w dotyku. Ich zapach będzie tym bardziej zachęcał do spróbowania ich.
Drożdże wymieszać z przesianą mąką i dodać do suchej mieszanki olej roślinny, mleko, cukier oraz sól. Składniki wyrobić na miękkie ciasto. Miskę z zawartością przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do jego wyrośnięcia.
Nadzienie: Miękkie masło wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ulubionymi ziołami. Ciasto zwinąć w rulon i pokroić je na małe plasterki. Każdy z nich rozwałkować na mniejsze, okrągłe ciasto, a na środek każdego z nich wyłożyć nadzienie.
Kółka złożyć na cztery razy i ułożyć po 2 – 3 kawałki w foremkach na muffinki w zależności od ich wielkości. Surowe jeszcze ciasto posmarować roztrzepanym żółtkiem jajka. Foremki wstawić na większą blachę i włożyć je do wcześniej rozgrzanego piekarnika.
Comments are closed.