You might also like
Tureckie bułeczki, bo to o nich mowa, z nadzieniem są tak smaczne, że każda gospodyni powinna poznać na nie przepis.
Zaczynamy od wymieszania kefiru z cukrem, solą, octem i olejem. Do tego celu najlepiej użyć trzepaczki, zależny nam na dokładnym wymieszaniu składników. Następnie dodajemy jedno żółtko i dwa białka i mieszamy.
Kolejnym krokiem jest dodanie przesianej mąki wraz z proszkiem do pieczenia i zagniecenie ciasta. Ciasto będzie elastyczne i delikatne w konsystencji. Przygotowujemy nadzienie – bryndzę rozgniatamy widelcem, dodajemy jedno całe jajko i dokładnie mieszamy.
Przygotowane ciasto dzielimy na małe kawałki. Każdy kawałek dokładnie obsypujemy z każdej strony mąką, żeby się nie kleiło i rozgniatamy tak, żeby można było nałożyć nadzienie.
Można je lekko rozwałkować, ale nie ma takiej potrzeby. Na środek każdego kawałka ciasta nakładamy odpowiednią ilość nadzienia, tak aby można było bez problemu go skleić. Łączymy ze sobą wszystkie rogi ciasta i surowa turecka bułeczka jest gotowa!
Teraz tylko układamy wszystkie przygotowane bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy białkiem i robimy nacięcie na każdej z nich.
Comments are closed.