You might also like
Dodaj miękkie masło i zagnieć ciasto rękoma. W ostatecznej wersji ma być elastyczne i nieprzywierające do rąk. Aby ciasto wyrosło, umieść je w głębokiej misce i przykryj folią spożywczą lub ściereczką. Odłóż na 30 minut.
Po tym czasie ponownie zagnieć ciasto dłońmi i wydziel z niego 20 kuleczek. Twardy ser pokrój w kostkę około 2 cm, a następnie delikatnie umieść kostki w kulkach. Uformuj ładne kuleczki.
Pozostaw je do wyrośnięcia na 20 minut, przykryte folią lub ściereczką. Najlepiej w temperaturze pokojowej. Ubitym żółtkiem wysmaruj bułeczki. Jeśli chcesz, teraz posyp je ulubionymi ziarenkami, np. sezamem lub makiem.
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Wyłóż bułeczki na blachę z papierem do pieczenia i piecz je około 15-20 minut.
Comments are closed.