Kilka pomysłów na to, do czego może być wykorzystana cebula.

Często zapominamy o prozdrowotnych właściwościach cebuli i rezygnujemy z niej na rzecz innych warzyw.

U wielu osób budzi ona nieprzyjemne skojarzenia – powoduje łzawienie podczas krojenia, a oddech po jej spożyciu ma niezbyt przyjemny zapach. Nielubiana cebula to jednak prawdziwa bomba odżywcza, zawierająca wysoką dawkę witamin A, B, C i E, antyoksydantów oraz flawonoidów.

Włączenie soku z cebuli do codziennej diety może przyczynić się do poprawy naszego stanu zdrowia. Do potwierdzonych badaniami medycznymi efektów regularnego picia tego napoju należą między innymi:

  • przyspieszenie metabolizmu
  • obniżenie poziomu cholesterolu we krwi
  • poprawa krążenia
  • zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia

Sok z cebuli nie jest trudny w przygotowaniu. Przy użyciu sokowirówki możemy w łatwy sposób wytworzyć większą ilość soku, która odpowiednio przechowywana posłuży nam przez dłuższy czas.

Do zrobienia soku potrzebujesz 2-3 cebul średniej wielkości. Przygotuj też sokowirówkę, niezbyt duży pojemnik oraz dobrze naostrzony nóż, by łatwo pokroić cebulę.

Obrane cebule opłucz dokładnie, a następnie starannie osusz. Pokój warzywa na ćwiartki.  Do sokowirówki wkładaj pokrojone cebule partiami, tak, aby uzyskać jak najwięcej soku. Zamiast sokowirówki możesz wykorzystać również blender o większej mocy lub wyciskarkę do soków.

Wyciśnięty sok przelej do zamykanego pojemnika, najlepiej szklanego. Urządzenie, w którym był przygotowywany sok należy starannie umyć, by pozbyć się nieprzyjemnego zapachu.

Poniżej przedstawiamy kilka propozycji zastosowania przygotowanego soku z cebuli

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!