Przepis dla amatorów pieczenia na chrupiący, szybki chleb – jak z piekarni.

Pieczenie chleba nie jest trudne. Nie potrzeba do tego celu skomplikowanych urządzeń czy drogich składników.

Upieczone samodzielnie pieczywo jest smaczniejsze i zdrowsze niż to dostępne w sklepach, ponieważ nie ma w nim ulepszaczy, konserwantów i innych niezdrowych dodatków. Jak upiec własny chleb?

Z tym przepisem to banalnie proste a upieczony chleb z pewnością zachwyci Cię smakiem i zapachem.

Składniki na 3 bochenki pysznego pieczywa. 

  • kilogram mąki krupczatki
  • drożdże – około 50 gram
  • niecały litr letniej wody
  • 3 płaskie łyżki cukru
  • 1,5 łyżki soli
  • otręby pszenne. Szklanka lub nieco więcej.
  • 6 łyżek siemienia lnianego
  • 6 łyżek łuskanego słonecznika

Można też dodać np. pestki dyni lub kilka łyżeczek sezamu.

Przygotowanie ciasta do upieczenia. 

Przygotowanie ciasta nie powinno nikomu sprawić żadnych trudności. Aby przygotować ciasto, wszystkie składniki wystarczy dokładnie wymieszać w misce.

Ważne jest by masa stała się jednorodna. Miskę z masą należy odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce bez przeciągów, dzięki drożdżom ciasto pięknie urośnie.

W międzyczasie można wysmarować formę olejem, posypać ścianki formy bułką tartą i rozgrzać piekarnik do 200 stopni, w tej temperaturze bowiem będziemy nasz chleb piekli.

Pieczenie. 

Czas pieczenia to 45-50 minut. Po upływie tego czasu chleb można wyciągnąć pozostawić do przestygnięcia i wyjąć z formy.

Jest gotowy. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!