You might also like
Niestety nie każdy może sobie pozwolić na przygotowanie domowego pieczywa. Dużą przeszkodą może być chociażby brak piekarnika. Ale czy na pewno? Poniżej przedstawiam łatwy przepis, dzięki któremu przygotujesz pyszny domowy chlebek z użyciem patelni.
Jeżeli dysponujesz świeżymi drożdżami to zacznij od skruszenia ich i wrzucenia do ciepłej wody. Mieszaj do momentu, aż drożdże się rozpuszczą. Jeżeli chlebek będziesz wykonywać z użyciem suszonych drożdży, to wsyp je do miski razem z innymi sypkimi składnikami.
Do miski nasyp mąkę, sól i rozpuszczone drożdże. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
Następnie zagniataj ciasto do momentu, aż otrzymasz gładką i jednolitą masę. Podziel ją na dwie części i uformuj z nich kule.
Odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia.
Posmaruj patelnię olejem. Wyłóż wyrośnięte ciasto na patelnię, a następnie smaż pod przykryciem na średnim ogniu przez jakieś 12-15 minut.
Następnie nasmaruj olejem wierzch chleba i odwróć go na patelni na drugą stronę.
Po raz kolejny smaż pod przykryciem przez 12-15 minut.
Comments are closed.