Węgierskie chrusty: Pozostają delikatne nawet następnego dnia po wykonaniu. Lepsze od tradycyjnych

Dzisiejszy przepis to tradycyjne węgierskie chrusty. Wykonane są z drożdżowego ciasta na bazie kwaśnej śmietany. Chrusty pozostają delikatne nawet następnego dnia po wykonaniu.

Składniki: 

  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 4 żółtka jaj
  • 1 łyżka Brandy
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka drożdży suchych
  • 50 ml mleka
  • 50 g masła
  • olej słonecznikowy
  • cukier puder

Przygotowanie: 

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z łyżeczką cukru. Do miski wsypujemy mąkę, cukier oraz sól (mąkę wcześniej możemy przesiać, aby ciasto było delikatniejsze). Do suchych składników dodajemy śmietanę, żółtka, drożdże oraz brandy. Masło umieść w małym garnku i grzej do stopienia.

Po przestudzeniu, stopniowo dodawaj masło do masy. Ciasto dokładnie ugnieć i odstaw pod przykryciem na 30 min. Ciasto podziel na części. Każdą z nich rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm i pokrój w prostokąty.

Na każdym prostokącie zrób na środku nacięcie i przełóż przez nie krawędź ciasta. Chrusty smaż na głębokim tłuszczu aż do złotego zabarwienia. Podawaj posypane cukrem pudrem. Gotowe. SMACZNEGO!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!