You might also like
Wystarczy parę minut, by je przygotować, a potem wystarczy poczekać, aż wszystkie partie się upieką. Jest to dobra przekąska dla dużych i małych.
W misce umieść mąkę, masło i budynie. Zmiksuj lub ugnieć rękami. Dodaj żółtka i rum. Ugniataj ciasto, aż do uzyskania jednolitego ciasta. Włóż je do lodówki na parę godzin, by nieco stwardniało. Jeśli chcesz przyspieszyć ten proces, możesz je umieścić w zamrażalce na pół godziny.
Na stolicy lub blacie rozwałkuj ciasto na grubość 3-4 mm. Wytnij wybrany kształt i umieść ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piecz przez 8-10 min w temp. 180 st. C.
Po upieczeniu pozostaw do wystygnięcia. Potem posmaruj wybranym nadzieniem i pozostaw tak do kolejnego dnia. Dopiero wtedy możesz je przełożyć do pojemnika, w którym będzie je przechowywać. Po 2-3 dniach ciasteczka miękną.
Comments are closed.