You might also like
Zaskakujący smak i prosty przepis sprawią, że chętnie będziesz wracać do robienia drożdżowych ślimaczków. Jest to zdrowa przekąska, którą można częstować dzieci lub dać im jako drugie śniadanie do szkoły.
Ciasto:
Nadzienie:
Mieszanina do posmarowania bułeczek przed pieczeniem:
Mieszamy drożdże i ciepłą wodę oraz 1 łyżkę cukru. Kiedy uda nam się to wszystko wyrobić na spójna masę, dodajemy mleko, olej i resztę cukru, który nam pozostał. Mieszamy dokładnie, by wszystkie składniki dobrze się połączyły, a masa była jak najbardziej jednolita.
Wbijamy 2 jajka, dokładamy mąkę, cukier waniliowy i margarynę. Zagniatamy, by ciasto było jak najbardziej elastyczne i rozciągliwe. Mak gotujemy we wrzącej wodzie przez około 10 minut. Odsączamy wodę. Mak mieszamy z chałwą i wyrabiamy na spójną, jednolitą masę.
Ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy do okrągłego lub owalnego kształtu i nakładamy nadzienie, starając się, by nie wypadło podczas zawijania. Ciasto z nadzieniem zwijamy w rulonik i kroimy na drobne części. Blaszkę smarujemy olejem słonecznikowym i na niej kładziemy rogaliki.
Comments are closed.