Sprawdzony przepis na pyszne ciasto drożdżowe z makiem – Nikt mu się nie oprze.

Ciasto drożdżowe i mak świetnie się komponują, dlatego mogą być pysznym deserem dla całej rodziny.

Zaskakujący smak i prosty przepis sprawią, że chętnie będziesz wracać do robienia drożdżowych ślimaczków. Jest to zdrowa przekąska, którą można częstować dzieci lub dać im jako drugie śniadanie do szkoły.

Składniki na drożdżowe ślimaczki

Ciasto:

  • olej słonecznikowy – 1 łyżka
  • mleko – 250 ml
  • ciepła woda – 50 ml
  • margaryna – 100 g
  • drożdże suche – 2 łyżeczki
  • cukier waniliowy – 1 łyżeczka
  • cukier – 4 łyżki
  • mąka – 500 g
  • jaja – 2 całe

Nadzienie:

  • chałwa – 260 g
  • mak – 200 g

Mieszanina do posmarowania bułeczek przed pieczeniem:

  • cukier puder – 100 g
  • jajo – 1 sztuka

Przygotowanie

Mieszamy drożdże i ciepłą wodę oraz 1 łyżkę cukru. Kiedy uda nam się to wszystko wyrobić na spójna masę, dodajemy mleko, olej i resztę cukru, który nam pozostał. Mieszamy dokładnie, by wszystkie składniki dobrze się połączyły, a masa była jak najbardziej jednolita.

Wbijamy 2 jajka, dokładamy mąkę, cukier waniliowy i margarynę. Zagniatamy, by ciasto było jak najbardziej elastyczne i rozciągliwe. Mak gotujemy we wrzącej wodzie przez około 10 minut. Odsączamy wodę. Mak mieszamy z chałwą i wyrabiamy na spójną, jednolitą masę.

Ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy do okrągłego lub owalnego kształtu i nakładamy nadzienie, starając się, by nie wypadło podczas zawijania. Ciasto z nadzieniem zwijamy w rulonik i kroimy na drobne części. Blaszkę smarujemy olejem słonecznikowym i na niej kładziemy rogaliki.

Mieszanką z jaja i cukru pudru smarujemy wierzch bułeczek i wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Pieczemy w 160 stopniach.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!