Ciasteczka są pyszne, smaczne i zrobi je każdy, nawet amator na kuchennym polu. Tulambu, czyli turecki deser w syropie cukrowym.

Bardzo wiele osób na świecie uwielbia wszystko to co słodkie. Szukając pomysłów nie warto ograniczać się wyłącznie do polskich przepisów. Być może jakiś inny kraj również ma do zaoferowania przepis na pyszny deser lub ciasto.

Każdy z nas chciałby podać swoim gościom jakiś wyjątkowy smakołyk, który ich zachwyci i dzięki któremu dostaniemy masę pochwał. Podczas wielu naszych zagranicznych wycieczek udało nam się zdobyć przepis na przepyszne Tulambu, czyli Turecki deser w syropie cukrowym, który zachwyci swoim smakiem każdego smakosza.

Składniki na ciasto:

  • 4 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 80 g masła
  • 450 ml wody
  • 300 ml oleju do smażenia (najlepiej słonecznikowego).

Składniki na syrop:

  • 200 g cukru
  • 20 ml soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

Do niewielkiego garnka nalej wody, dodaj masło i zagotuj na niewielkim ogniu. Dodaj przesianą mąkę i mieszaj powoli, aż powstanie gładka masa. Zdejmij ciasto z ognia i dodaj jajka.

Nie przestawaj mieszać, aż wszystkie składniki się połączą. Przygotowane ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i obetnij końcówkę.

Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej olej. Powoli wyciskaj masę z rękawa wprost do gorącego oleju tworząc pałeczki w rozmiarze ok. 5-7 cm. Zadbaj o to, żeby nie stykały się one ze sobą. Gdy pałeczki się zarumienią to wyciągnij je z oleju i odsącz z nadmiaru tłuszczu przy pomocy papierowych ręczników.

Teraz zajmij się przygotowaniem syropu. Na niewielkim ogniu rozpuść cukier z sokiem z cytryny i gotuj przez około 15 minut. Zdejmij syrop z ognia i wrzuć do niego usmażone wcześniej pałeczki. Poczekaj jakieś 10 minut, aż pałeczki nasiąkną syropem. Po tym czasie deser jest gotowy.

Przygotowany deser możesz podawać na różne sposoby w zależności od Twoich preferencji. Możesz np. oblepić Tulambu cukrem pudrem i cynamonem, posiekanymi na drobno orzeszkami lub polać czekoladą. Albo podawać je bez żadnych dodatków. Wtedy również smakują wyśmienicie.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!