You might also like
Każdy z nas chciałby podać swoim gościom jakiś wyjątkowy smakołyk, który ich zachwyci i dzięki któremu dostaniemy masę pochwał. Podczas wielu naszych zagranicznych wycieczek udało nam się zdobyć przepis na przepyszne Tulambu, czyli Turecki deser w syropie cukrowym, który zachwyci swoim smakiem każdego smakosza.
Do niewielkiego garnka nalej wody, dodaj masło i zagotuj na niewielkim ogniu. Dodaj przesianą mąkę i mieszaj powoli, aż powstanie gładka masa. Zdejmij ciasto z ognia i dodaj jajka.
Nie przestawaj mieszać, aż wszystkie składniki się połączą. Przygotowane ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i obetnij końcówkę.
Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej olej. Powoli wyciskaj masę z rękawa wprost do gorącego oleju tworząc pałeczki w rozmiarze ok. 5-7 cm. Zadbaj o to, żeby nie stykały się one ze sobą. Gdy pałeczki się zarumienią to wyciągnij je z oleju i odsącz z nadmiaru tłuszczu przy pomocy papierowych ręczników.
Teraz zajmij się przygotowaniem syropu. Na niewielkim ogniu rozpuść cukier z sokiem z cytryny i gotuj przez około 15 minut. Zdejmij syrop z ognia i wrzuć do niego usmażone wcześniej pałeczki. Poczekaj jakieś 10 minut, aż pałeczki nasiąkną syropem. Po tym czasie deser jest gotowy.
Przygotowany deser możesz podawać na różne sposoby w zależności od Twoich preferencji. Możesz np. oblepić Tulambu cukrem pudrem i cynamonem, posiekanymi na drobno orzeszkami lub polać czekoladą. Albo podawać je bez żadnych dodatków. Wtedy również smakują wyśmienicie.
Comments are closed.