Jem i chudnę. Ciasto z cukinii w 20 min: bez masła, jajek i mąki.

Dzięki poniższemu przepisowi można przygotować bardzo zdrowe ciasto z cukinii. Do jego przygotowania nie używa się ani jajek, ani mąki, ani masła.

Dodatkowo jego przygotowanie zajmuje tylko około 20 minut. Jest to bardzo ważne, ponieważ zwykle do przygotowania ciasta z cukinii potrzeba sporo pracy. Jednak w przypadku naszego przepisu ilość pracy została zminimalizowana.

Do przygotowania ciasta wybierać soczyste i młode warzywa. Poza cukinią można dodać wiele innych warzyw wśród, których mogą być np. pomidory, bakłażany czy też pomidory.

Składniki

  • 3 młode cukinie
  • 200 gramów twardego lub topionego sera
  • pęczek rukoli
  • 200 gramów śmietany lub jogurtu
  • czosnek
  • przyprawy: sól, pieprz
  • pęczek kopru

Przygotowanie

Przede wszystkim cukinie trzeba dokładnie umyć, a następnie pokroić wzdłuż na plastry o grubości około 0.5-1 centymetra. Po pokrojeniu solimy i przyprawiamy oraz odkładamy do osobnej miski na około 10 minut.

Po tym czasie cukinie układamy na blasze pokrytej pergaminem albo na kratkę. Pieczenie powinno nastąpić w temperaturze 200 stopni. Piec należy do momentu gdy cukinia stanie się miękka i lekko rumiana. W czasie pieczenia warto przygotować sos do cukinii.

Jogurt trzeba wymieszać z rukolą i posiekanymi ziołami, czosnkiem, solą i przyprawami. W ten sposób sos tworzy się bardzo szybko. Następnym krokiem będzie przygotowanie ciasta w momencie gdy cukinia się upiecze.

Cukinie należy rozłożyć na dużym talerzu, posypać ją startym serem, następnie kładzie się kolejną warstwę cukinii. Górę należy również wysmarować sosem, a następnie całość ozdobić ziołami.

Ciasto można zjeść albo od razu, albo najpierw odłożyć do lodówki na kilka godzin.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!