To proste ciasto z mąki, dwóch jaj i jogurtu nie tylko będzie idealnie kruche, ale dodatkowo zachwyci swoim smakiem każdego. Przepis.

Dwa jajka, jogurt, troszkę mąki i doskonały deser jak z cukierni jest gotowy w Twojej kuchni. Puszyste, proste i smaczne. Oto ciasto, które zadowoli nawet największego smakosza.

Choć oczarować może niejednego wielbiciela słodkości, przygotowanie nie powinno sprawiać problemów nawet początkującym kucharzom, którzy chcą umilić swój dzień słodkim deserem. Wszystko czego potrzeba, to nadzienie o jogurtowej konsystencji oraz oczywiście ciasto.

Składniki na ciasto:

  • 200 dag mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 70 ml roztopionego masła
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 70 g cukru pudru
  • skórka z cytryny lub limonki

Składniki na wyrób nadzienia:

  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 2 białka
  • 400 g jogurtu waniliowego

Przygotowanie:

Dodać żółtka do miski, a w trakcie mieszania dodać cukier. Następnie dodać roztopione masło do pierwszych składników i znów zamieszać.

Gdy całość wymieszano, dodać proszek do pieczenia, sól, startą skórkę z cytryny/limonki i mąkę. Wyżej wymienione składniki wymieszać do uzyskania jednolitej masy.

Po jej otrzymaniu, podzielić ciasto na dwie części. Włożyć do zamrażarki na pół godziny uprzednio owinąwszy je folią spożywczą.

W międzyczasie przykryć formę papierem do pieczenia. Po upływie trzydziestu minut wyjąć ciasto, rozpakować z folii oraz wyłożyć jedną połową dno formy.

Następnie pora na przygotowanie kremu. Dodać cukier, białka jaj i z całości ubić sztywną pianę. Jogurt waniliowy z 50 g mąki dodać do drugiej miski. Następnie ubite białka połączyć z jogurtem i mąką z drugiej miski.

Masę należy dokładnie rozsmarować w formie, a druga połowa zamrożonego ciasta przy da się do starcia na wierzch kremu tak, aby go zakryć. Włożyć ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez 30 minut. I gotowe! Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!