Smaczne i aromatyczne ciasto mandarynkowe to deser, który jest nie tylko prosty do wykonania, ale również przepyszny w smaku. Przepis.

W sklepach jest obecnie sezon na mandarynki. Dlaczego, więc nie wykorzystać ich jako główny składnik ciasta? Upiecz wyśmienite ciasto mandarynkowe, które z pewnością pokochają wszyscy.

Kto z nas nie lubi mandarynek? Genialnym pomysłem jest zrobienie z nich przepysznego ciasta, które zaskoczy gości, a przy okazji dogodzi ich podniebieniom!

Lista składników:

  • 2 mandarynki
  • 180 g mąki pszennej
  • 2-3 żółtka
  • 125 ml świeżego mleka
  • 100 g cukru
  • 0,5 saszetki cukru waniliowego
  • 25 g masła na polewę
  • 25 g roztopionego masła do ciasta
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ciasta
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2-3 łyżki cukru pudru do posypania ciasta
  • 2 łyżki cukru do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Ubij żółtka wraz z roztopionym masłem, mlekiem, solą, cukrem oraz cukrem waniliowym.

Do masy, która powstała, dodaj proszek do pieczenia ciasta oraz przesianą mąkę. Następnie wszystko dokładnie wymieszaj.

Powstałą masę przełóż do formy do pieczenia i rozprowadź jednolicie.

Na górze ułóż plastry mandarynek. Następnie całość polej roztopionym masłem i posyp dwiema łyżkami cukru.

Ciasto włóż do rozgrzanego piekarnika (nagrzanego do 180 stopni) i piecz przez 30-35 minut. Po upływie pół godziny warto sprawdzić szpikulcem, czy ciasto jest już gotowe. Po upieczeniu, wyjmij ciasto i obsyp cukrem pudrem.

Gotowe! Pamiętaj, że ciasto podajesz gościom na własną odpowiedzialność, ponieważ z pewnością czym prędzej zniknie, a każdy będzie prosił o dokładkę! Smacznego 🙂

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!