Ten deser skusi każdego łasucha. Delikatne i smaczne połączenie ciasta z kremem.

Najpierw przygotuj krem.

W misce utrzyj żółtka z cukrem waniliowym, dodaj kaszę mannę i 200 ml mleka. W rondelku zagotuj pozostałe 800 ml mleka i wlej do niego przygotowaną wcześniej masę, całość ciągle mieszając, by nie powstały grudki. Powinien powstać krem o konsystencji budyniu – przełóż go do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do ostygnięcia.

Teraz zajmij się ciastem.

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao. W osobnym naczyniu ubij białka na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj ciepłą wodę i wymieszaną wcześniej mąkę. Połącz wszystkie składniki, a na sam koniec dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj.

Gotową masę przełóż do formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką, rozprowadź ciasto równomiernie i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez ok. 35-40 minut. Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia.

Czas na połączenie ciasta z kremem.

Do ugotowanej wcześniej masy z kaszy manny dodaj masło i ubij całość na gładki i puszysty krem. Wyłóż krem na upieczony biszkopt.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, wymieszaj ze śmietanką i tak przygotowaną polewą polej całe ciasto. Blachę z ciastem wstaw do lodówki i pozwól, aby krem i polewa zastygły.

Gotowe ciasto możesz przed pokrojeniem i podaniem udekorować listkami mięty i odrobiną startej lub pokruszonej czekolady.

Czytaj dalej

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!