Cukinia marynowana po koreańsku – cholernie smaczna – Tak dobrej przekąski jeszcze nie jadłaś

W tym sezonie hitem podbijającym nasze serca i podniebienia jest koreańska, pikantna cukinia marynowana. Ta letnia, smaczna przekąska jest daniem, które przypadło do gustu zarówno mojej rodzinie, jak i przyjaciołom.

Jeśli lubisz pikantne potrawy, ten przepis będzie dla Ciebie idealny! Poniżej receptura na chrupiącą cukinię po koreańsku.

Składniki:

  • 500 gramów cukinii,
  • 200 gramów marchwi,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 50 ml oleju słonecznikowego,
  • 1 łyżeczka ziaren sezamu,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • pół łyżeczki mielonej papryki ostrej,
  • 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego.

Przygotowanie:

Cukinię pokroić w bardzo cienkie plastry. Najlepiej wybierać do tej potrawy młode egzemplarze bez zawiązanych gniazd nasiennych w środku. Duże cukinie należy pokroić w pół pierścienie. Umieścić w misce i dodać 1 łyżeczkę soli. Wymieszać i odstawić na ok. 30 minut. 

Marchew obrać i pokroić w paski. Można użyć specjalnej tarki do siekania marchwi „po koreańsku”. Marchew włożyć do osobnej miski, wsypać szczyptę soli i wymieszać. Odstawić, podobnie jak cukinię na 30 minut. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wlać sos sojowy, sok z cytryny i dodać miód. Wszystkie składniki połączyć wraz z papryką w proszku. 

Odcisnąć nadmiar wody z cukinii i marchwi. Połączyć warzywa. Polać je przygotowanym wcześniej sosem.

Rozgrzać olej na patelni i dodać do całości. Wszystko dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na ok. 20 minut. Przed podaniem udekorować ziarnami sezamu. Smacznego!

Tak przygotowane letnie danie jest niezwykle lekką i szybką w przygotowaniu przekąską. Będzie idealnie komponowało się z kurczakiem, czy soczewicą.

Z pewnością nadasz swojej kuchni orientalnego charakteru i zaskoczysz rodzinę oraz przyjaciół.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!