You might also like
Jeśli lubisz pikantne potrawy, ten przepis będzie dla Ciebie idealny! Poniżej receptura na chrupiącą cukinię po koreańsku.
Cukinię pokroić w bardzo cienkie plastry. Najlepiej wybierać do tej potrawy młode egzemplarze bez zawiązanych gniazd nasiennych w środku. Duże cukinie należy pokroić w pół pierścienie. Umieścić w misce i dodać 1 łyżeczkę soli. Wymieszać i odstawić na ok. 30 minut.
Marchew obrać i pokroić w paski. Można użyć specjalnej tarki do siekania marchwi „po koreańsku”. Marchew włożyć do osobnej miski, wsypać szczyptę soli i wymieszać. Odstawić, podobnie jak cukinię na 30 minut. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wlać sos sojowy, sok z cytryny i dodać miód. Wszystkie składniki połączyć wraz z papryką w proszku.
Odcisnąć nadmiar wody z cukinii i marchwi. Połączyć warzywa. Polać je przygotowanym wcześniej sosem.
Rozgrzać olej na patelni i dodać do całości. Wszystko dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na ok. 20 minut. Przed podaniem udekorować ziarnami sezamu. Smacznego!
Tak przygotowane letnie danie jest niezwykle lekką i szybką w przygotowaniu przekąską. Będzie idealnie komponowało się z kurczakiem, czy soczewicą.
Comments are closed.