Znika ze stołu w kilka chwil: Ta cukinia w cieście zasmakuje każdemu.

Sezon letni jest obfity w świeże warzywa i owoce. Warto wykorzystać ten czas i przygotowywać potrawy z naturalnych składników, gdyż zawierają wiele cennych składników odżywczych.

Doskonale sprawdzi się cukinia w roli głównej. Skorzystaj z poniższego przepisu i zachwyć bliskich smaczną przystawką, którą przygotujesz w zaledwie kilka minut.

Składniki:

  • 2-3 sztuki cukinii
  • 1-2 jajka
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • mąka pszenna (według uznania)
  • przyprawy: sól oraz pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Obierz i umyj cukinię, a następnie pokrój ją na cienkie plastry (grubość do 1 cm). Dopraw warzywo solą i pieprzem, a następnie dodaj posiekany czosnek.

Wymieszaj dokładnie. Przejdź do przygotowania ciasta. Wymieszaj jajka, jogurt i sól. Dodawaj mąkę, aż uzyskasz masę nieco bardziej płynną niż na naleśniki. Obtocz plastry cukinii w mące, a następnie w przygotowanym cieście.

Smaż na rozgrzanym oleju do czasu otrzymania złotego koloru. Wyłóż gotowy przysmak na talerz i zajadaj się nim z bliskimi. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!