Pieczona cukinia smakuje lepiej niż smażona: lekka szybka w kilka. Bez mycia patelni

Szukasz lekkiej i szybkiej przekąski? Wypróbuj ten przepis na tę pieczoną cukinie.

Cukinia ma wielu swoich fanów. Można ją dodać niemal do każdej potrawy, aby urozmaicić przepis. Wśród przepisów na danie z cukinii można znaleźć najprostszy sposób na usmażenie cukinii w mącznej panierce.

Dziś chce Ci przedstawić kolejny szybki i pomysł na wykorzystania cukinii. Możesz oszczędzić czas, warzywo wystarczy upiec w piekarniku. Smak tego typu dania nie różni się od smażonej cukinii, zachowuje swoje cenne wartości odżywcze.

Składniki:

  • 3 sztuki cukinii
  • 100 g mąki pszennej
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smaku
  • śmietana 5 łyżek
  • pęczek ziół
  • czosnek do smaku
  •  łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

Cukinie należy umyć, odciąć końcówki. Warzyw pokrój w plastry grubości ok. 1 cm, następnie obtocz jej w mące.

Blachę do pieczenia wyłącz papierem, wysmaruj olejem i rozwój na niej cukinie. Warzyw skrop cytryną, posyp solą i pieprzem. Wstaw do nagrzanego piekarnika, piec przez 20 – 25 minut w temperaturze 150 stopni. W tym czasie przygotuj sos. Posiekana zioła wymieszaj ze śmietaną, dodaj sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Wszystko dokładnie wymieszaj. Twoi domownicy będą zachwyceni tę przekąskę. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!