You might also like
Cukinię należy umyć, obrać ze skórki, usunąć z niej nasiona. Jeżeli cukinia jest młoda, nie ma potrzeby usuwania skórki i drobnych nasion. Następnie kroimy cukinię na małe (nie bardzo drobne) kawałki, np. w kostkę.
Smażymy, przewracając kawałki warzywa, na złoty kolor. Należy uważać, aby kawałki cukinii nie zamieniły się w papkę.
Tak usmażoną cukinię układamy w naczyniu. Następnie przeciskamy czosnek przez prasę, myjemy i siekamy pietruszkę i rozdrabniamy (miażdżymy) orzechy włoskie.
Czosnek, pietruszkę, orzechy należy wymieszać z sobą, dodać sól do smaku oraz odrobinę oleju. Przygotowany sos dodajemy do usmażonej cukinii, mieszamy wszystko i gotowe!
Tak przygotowana cukinia z dressingiem czosnkowo-orzechowym smakuje niezwykle, nawet tym, którzy nie przepadają za tym warzywem.
Z powodzeniem może konkurować z potrawami mięsnymi. Smażona cukinia może stanowić przekąskę i sałatkę. Jest pyszna i sycąca.
Comments are closed.