Cukinia z piekarnika – dla Pań dbających o linię. Zasmakuje absolutnie każdemu. Oto przepis.

Cukinia to warzywo uniwersalne, które uwielbiane przez wiele osób jest idealnym produktem do kulinarnych eksperymentów.

Jest nie tylko zdrowa, ale także istnieje wiele przepisów na jej szybkie, łatwe ale także różnorodne przygotowanie, dzięki czemu nigdy się nie znudzi! Aby jeszcze bardziej urozmaicić przygodę z cukinią w kuchni, koniecznie przeczytajcie poniższy przepis na pyszne oraz chrupiące warzywo!

Składniki, jakich będziecie potrzebować to: 

  • cukinia – 2 szt.
  • mąka – ok. 0,5 szklanki
  • kwaśna śmietana – ok. 0,5 szklanki
  • czosnek – 2-3 ząbki
  • olej roślinny
  • sól, pieprz oraz inne przyprawy do smaku

Sposób przygotowania:

Obie cukinie dokładnie umyj i pokrój w plastry. Możesz też obrać warzywo przed umyciem i pokrojeniem – nie wpłynie to w żaden sposób na efekt końcowy. Mąkę, sól oraz pieprz wsyp do plastikowej torby. Wcześniej upewnij się, że nie ma ona dziur, a także że jest na tyle mocna aby nie rozerwać się w trakcie przygotowywania.

Do torebki z przyprawami włóż pokrojoną wcześniej cukinię. Woreczek zakręć, a następnie wstrząśnij nim tyle razy, aby cukinia dokładnie wymieszała się z mąką oraz przyprawami.

Włącz piekarnik i nagrzej go do ok. 190 stopni. Blachę posmaruj olejem roślinnym – wystarczą 2-3 łyżki. Jeśli preferujesz przygotowanie przekąski w wersji fit możesz nie smarować blachy olejem. Cukinię piecz przez ok. 20 minut, a następnie przewróć ją na drugą stronę.

W czasie kiedy cukinia piecze się piekarniku, przygotuj sos – weź śmietanę (możesz także wybrać majonez lub jogurt naturalny) i wymieszaj ją z posiekanym czosnkiem oraz ziołami i przyprawami.

To prosty i szybki przepis na pyszną przekąskę, obok której na pewno nikt nie przejdzie obojętnie! Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!