Pyszna rolada z cukinii i kurczaka – Zasmakuje każdemu bez wyjątku. Wyjątkowe danie na niedzielny stół

To pyszne danie dla wszystkich tych, którzy niecierpliwie czekali na, aby rozpoczął się sezon na cukinie. Oto przepis na przepyszną roladę z cukinii z ogromną ilością zmielonego kurczaka, łatwa i prosta- nawet bardziej niż placki!

Rolada z cukinii i kurczaka mielonego to świetny rodzaj przystawki, która sprawdzi się na każdy dzień tygodnia. jest to także wyjątkowe danie na stół świąteczny. Przygotować ją można w bardzo prosty sposób, a że ciasto jest pieczone to, oszczędzisz czas, jaki spędziłabyś, sprzątając kuchenkę. Wypróbuj nasz przepis, a czeka cię bardzo miłe zaskoczenie!

SKŁADNIKI POTRZEBNE DO PRZYGOTOWANIA POTRAWY:

  • 100 gram sera twardego
  • jedna cebula
  • 300 gram kurczaka mielonego
  • dwa jajka (małe)
  • dwie cukinie
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • do smaku: sól, zioła oraz pieprz czarny (mielony).

PRZYGOTOWANIE:

Umyj cukinie i zetrzyj na grubej tarce. Wyciśnij z niej dobrze nadmiar płynu. Weź głęboką miskę, wymieszaj w niej pieprz, sól oraz jajka. Następnie przelej cukinie, dodaj zioła i wszystko dokładnie wymieszaj razem. Dodaj do masy mąkę i wymieszaj. Blachę wyłóż pergaminem i rozłóż na niej równomiernie ciasto z cukinii.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni i włóż ciasto na 15-20 minut. Cebulę obierz i posiekaj, następnie smaż na oleju słonecznikowym na małym ogniu. Dodaj mielonego kurczaka na patelnię ciągle, mieszając, aż do czasu, gdy kurczak będzie gotowy. Dopraw pieprzem i solą na koniec.

Mięso umieść w misce głębokiej, posyp serem (wcześniej go zetrzyj) i wymieszaj. Upieczone ciasto z pergaminem połóż na ręczniku.

Na powierzchni ciasta rozłóż mięsne nadzienie (na krawędziach zostaw trochę przestrzeni), a następnie zawiń wszystko w rolkę. Tym samym pergaminem owiń roladę i całość wstaw do piekarnika na 10 minut (w tym czasie ser powinien się roztopić).

Wyciągnij i pokrój na małe porcje. GOTOWE! Roladę podawać można na ciepło, jak i również na zimno. Nie pozostaje już nic innego jak spróbowanie tego przepysznego dania.

Jeśli nie chcesz, możesz użyć jako nadzienie grzyby zamiast mięsa. Nie zapomnij podzielić się tym przepisem ze znajomymi, którzy również uwielbiają cukinie!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!