You might also like
Wymieszaj wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia i musli). Dodaj odrobinę soli dla wzmocnienia smaku. Następnie wymieszaj olej i jajka. Rozdziel żółtka, a białka ubij. Delikatnie dodaj białka do ciasta.
Nasmaruj blachę do pieczenia oraz posyp kaszą manną. Na tak przygotowaną blachę wylej ciasto. Na wierzchu ułóż pokrojone połówki wiśni, mogą być np. z kompotu. Podczas pieczenia delikatnie wpadną one do ciasta. Jeśli nie przepadasz za wiśniami lub po prostu ich nie masz, to możesz użyć posiekanych orzechów zamiast wiśni.
Ciasto piecz w temperaturze 180°C przez 20 minut. Czas może się delikatnie różnić, w zależności od posiadanego piekarnika. Gdy koniec pieczenia będzie już bliski to na pewno poczujesz ten piękny zapach. Sprawdź ciasto patykiem.
Jeśli jest już gotowe, to wyciągnij z piekarnika i zostaw do ostudzenia. Potem posmaruj je konfiturą np. morelową. Na końcu dodaj czekoladę. Czekoladę powinieneś roztopić, dodać śmietankę do ubijania i lekko gotować, aby składniki się połączyły.
Jako alternatywę możesz również wybrać posypkę z roztopionej czekolady i kwaśnej śmietany. Dzięki dodaniu kremu czekolada będzie cały czas miękka i nie stwardnieje. Na wierzchu ciasto można udekorować polewą czekoladową.
Comments are closed.