Perfekcyjne, mocno czekoladowe ciasto z polewą przekładane dżemem – Zapisz ten przepis.

Przepyszne, bardzo soczyste ciasto czekoladowe przekładane dżemem. Koniecznie wypróbuj ten przepis, bo naprawdę warto. Jeśli uwielbiasz czekoladowe desery, to to ciasto będzie dla Ciebie idealne.

Składniki:

  •  szklanka mąki półgrubej
  •  5 jajek
  •  1/2 szklanki cukru pudru
  •  szklanka oleju
  •  szklanka musli czekoladowego
  •  wiśnie lub posiekane orzechy
  •  proszek do pieczenia

Nadzienie:

  •  dżem, w miarę możliwości kwaśny

Polewa:

  •  słodka śmietana do ubijania
  •  200 g czekolady do gotowania.

Sposób przygotowania:

Wymieszaj wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia i musli). Dodaj odrobinę soli dla wzmocnienia smaku. Następnie wymieszaj olej i jajka. Rozdziel żółtka, a białka ubij. Delikatnie dodaj białka do ciasta.

Nasmaruj blachę do pieczenia oraz posyp kaszą manną. Na tak przygotowaną blachę wylej ciasto. Na wierzchu ułóż pokrojone połówki wiśni, mogą być np. z kompotu. Podczas pieczenia delikatnie wpadną one do ciasta. Jeśli nie przepadasz za wiśniami lub po prostu ich nie masz, to możesz użyć posiekanych orzechów zamiast wiśni.

Ciasto piecz w temperaturze 180°C przez 20 minut. Czas może się delikatnie różnić, w zależności od posiadanego piekarnika. Gdy koniec pieczenia będzie już bliski to na pewno poczujesz ten piękny zapach. Sprawdź ciasto patykiem.

Jeśli jest już gotowe, to wyciągnij z piekarnika i zostaw do ostudzenia. Potem posmaruj je konfiturą np. morelową.  Na końcu dodaj czekoladę. Czekoladę powinieneś roztopić, dodać śmietankę do ubijania i lekko gotować, aby składniki się połączyły.

Jako alternatywę możesz również wybrać posypkę z roztopionej czekolady i kwaśnej śmietany. Dzięki dodaniu kremu czekolada będzie cały czas miękka i nie stwardnieje. Na wierzchu ciasto można udekorować polewą czekoladową.

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!